Sjöfartsverkets räddningshelikopter

Sjöfartsverket meddelar kraftiga neddragningar som kommer att påverka både näringslivet och Försvarsmakten. Beslutet grundar sig i en allvarlig ekonomisk situation, där året 2024 resulterade i stora förluster och årets budget pekar på ytterligare ett tapp om drygt 200 miljoner kronor.

Nedskärningar med direkt påverkan

En central del av nedskärningarna är att två av fem helikopterbaser för sjö- och flygräddning planeras att läggas ner. Detta innebär längre insatstider, något som även har uppmärksammats av både Sveriges Radio och Sjöfartstidningen. En nedlagd helikopterbas riskerar att försvåra räddningsinsatserna, vilket kan få konsekvenser för både sjötrafik och flygräddning.

Minskad isbrytning och sjömätning

Beslutet innebär också att möjligheten till tungt farledsunderhåll och sjömätning halveras. En minskning av isbrytningstjänster, där en isbrytare läggs ned, kan leda till stängda farleder och hamnar. Med tanke på att nio av tio transporter av svensk import och export sker via sjöfarten, är detta något som riskerar att påverka den svenska basindustrin i norr med längre väntetider och förseningar.

Neddragningar inom administrationen

För att balansera de ekonomiska utmaningarna genomförs även en betydande minskning i administrationen – motsvarande var tionde anställd. Denna åtgärd är en del av en större omstrukturering som syftar till att minska kostnaderna i hela organisationen.

Ekonomiska utmaningar och möjliga lösningar

Föregående år redovisade Sjöfartsverket en förlust på 457 miljoner kronor, och efter justeringar för finansiella poster uppgick förlusten till över 600 miljoner kronor. Årets budget tyder på ytterligare ett tapp om drygt 200 miljoner kronor. För att möta dessa utmaningar har Sjöfartsverket lagt fram en treårsplan, som presenteras för regeringen den 1 mars. Bland de möjliga lösningarna ingår att begära höjda statliga anslag, en ökning av avgifterna samt statliga investeringar i sjöfartens infrastruktur och fartygsflotta.

Generaldirektör Erik Eklund förklarar:
– De beslutade åtgärderna kommer ha en direkt påverkan på såväl våra kunder som våra medarbetare. Åtgärderna är inget vi vill genomföra, men vi är i en allvarlig ekonomisk situation som gör det nödvändigt.

Vad innebär detta för livet vid kusten?

För de som bor vid kusten och är beroende av en välfungerande sjöfart, kan dessa nedskärningar innebära både praktiska utmaningar och längre väntetider för räddningsinsatser. Med isbrytning och sjömätning som spelar en viktig roll för att hålla farleder öppna, riskerar en minskad kapacitet att påverka inte bara industrin utan även den allmänna säkerheten till sjöss. Helikopterbasernas nedläggning kan leda till längre insatstider, vilket får konsekvenser för både sjö- och flygräddningen.

Sjöfartsverket fortsätter att arbeta med sina trestegsplaner för att möta den ekonomiska krisen. Samtidigt hoppas man på att statliga åtgärder och investeringar ska kunna mildra effekterna av de nödvändiga neddragningarna.

Fotograf: Julia Last.

Via: Sjöfartsverket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *